Governance: inrichting van bestuur en toezicht
Zijn het bestuur en toezicht binnen jouw maatschappelijke organisatie op de juiste manier ingericht? We kijken graag met je mee! Ook bieden wij begeleiding en advies bij het bepalen van de meest passende topstructuur, de transitie van een bestuur naar een RvT-model en bij zelfevaluaties van Raden van Toezicht/ Raden van Commissarissen.
Een effectieve en passende topstructuur
Externe ontwikkelingen, groei van de organisatie, een bestuurswissel, beperkte financiële middelen of een nieuwe strategische koers: het zijn allemaal redenen om opnieuw naar de topstructuur van jouw organisatie te kijken. Wij begeleiden en adviseren je bij het ontwikkelen van een effectieve topstructuur. Dat doen we zo:
– We doen onderzoek, interviewen interne en externe stakeholders en toetsen de belangrijkste ontwerpcriteria.
– Daarna volgt ons advies voor de nieuwe topstructuur. Zijn er varianten mogelijk, dan laten we je die alternatieven zien – compleet met heldere toelichting.
– De implementatie ondersteunen we ook. Hoe we dat doen, overleggen we met jou. Zo zorgen we dat de nieuwe topstructuur gaat werken in de praktijk.
– Draagvlak en duidelijkheid zijn cruciaal in dit proces. Want een nieuwe topstructuur en het proces om daar te komen, kent gevoeligheden en geeft spanningen. Daarom nemen we de organisatie stap voor stap mee in het proces en zorgen voor heldere communicatie.
Het resultaat
Samen komen we tot een topstructuur die past bij de missie, cultuur en uitdagingen van de organisatie.
Transitie van Bestuur naar Raad van Toezicht
Steeds meer maatschappelijke organisaties besluiten de transitie te maken van een bestuursmodel naar een RvT-model. Dat vraagt om nieuwe afspraken, andere verantwoordelijkheden en een frisse blik op governance. Zo’n transitie is complex. Wij hebben veel ervaring met dit soort trajecten en begeleiden je er graag bij. Dit is onze werkwijze:
– De bestuursleden krijgen inzicht in hun veranderende rol en leren alles over het goed functioneren van een Raad van Toezicht. De transitie zorgt immers voor andere rollen, verhoudingen en verantwoordelijkheden.
– We hebben persoonlijke aandacht voor de dynamiek binnen jouw team.
– Ook het proces komt aan bod, met aandacht voor de juridische, strategische en menselijke aspecten.
Het resultaat
In een vlot tempo is het bestuur bijgepraat over de veranderingen. Zo is het bestuur goed voorbereid op de transitie.
Zelfevaluatie van RvT of RvC: kompas voor de toekomst
Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen houden elk jaar een zelfevaluatie. Dit biedt een unieke gelegenheid om het interne toezicht te versterken. Hoe pak je deze zelfevaluatie zo effectief mogelijk aan? Wij begeleiden je graag. Onze gespreksbegeleiders hebben jarenlange ervaring als toezichthouder en begrijpen de nuances die spelen bij RvT’s.
Bij onze externe begeleiding van zelfevaluaties combineren we procesbegeleiding met inhoudelijke expertise. We belichten thema’s als teamontwikkeling, strategisch toezicht en effectieve toezichtstijlen. Dat doen we zo:
– We maken een analyse op basis van input van de leden van de RvT/RvC en, desgewenst, het bestuur.
– We faciliteren het gesprek in de RvT/RvC. Onze aanpak is gericht op groei en ontwikkeling.
– Je ontvangt een verslag na de zelfevaluatie. In dit verslag vind je de kernthema’s terug die spelen in de raad, waardevolle inzichten, concrete afspraken en agendapunten voor de komende periode.
Het resultaat
De zelfevaluatie geeft inzicht in het functioneren van de RvT of RvC. Zij beoordelen zichzelf, wat zorgt voor meer engagement en betrokkenheid. Het verslag van de zelfevaluaties dient als kompas voor het toezicht in de toekomst.
Gratis vragenlijst voor zelfevaluatie
Wil je zelfstandig aan de slag met een zelfevaluatie? Ook dat is mogelijk. Onze basisvragenlijst voor zelfevaluaties bevat universele vragen die je kunt gebruiken tijdens een zelfevaluatie zonder externe begeleiding. Deze vragen bieden structuur en zorgen voor focus, zodat de leden van de raad effectiever en diepgaander kunnen evalueren.
Meer weten?
Meer weten? Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met Philippe de Jong om jouw ondersteuningsvraag te bespreken. Zie meer, kom verder.