ratio pixel
Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN)

Beleidsadviseur Informatisering - ZKN (Vervuld)

Korte beschrijving

Ben jij een beleidsadviseur met kennis van informatisering en gegevensuitwisseling in de zorg? Wil je graag bijdragen aan een beleidsterrein dat sterk in ontwikkeling is en werken in een dynamische en afwisselende omgeving? Wil jij jezelf zowel persoonlijk als professioneel verder ontwikkelen? Dan is dit jouw kans!

 

Beleidsadviseur Informatisering

 (32 uur - Zoetermeer)

 

Functieomschrijving

Informatisering, digitalisering en gegevensuitwisseling spelen een steeds belangrijkere rol binnen de zorg. Om de beste zorg te kunnen leveren, is het essentieel dat informatisering geïntegreerd is in het primaire zorgproces, dat zorgorganisaties digitaal goed vindbaar zijn voor patiënten en verwijzers, en dat informatie digitaal gestandaardiseerd kan worden uitgewisseld met andere zorginstellingen. Digitalisering en gegevensuitwisseling zijn daarom opgenomen als belangrijke pijlers in het afgesloten Integraal Zorgakkoord, dat mede is ondertekend door ZKN. Daarnaast zijn er ook tal van nieuwe ontwikkelingen, zoals op het gebied van e-health, die de zorg toegankelijker en betaalbaarder maken. ZKN ondersteunt haar leden op dit cruciale thema en neemt deel aan landelijke overleggen waarin samen met partners in de zorg invulling wordt gegeven aan het toekomstige "informatisering landschap".

Als beleidsadviseur informatisering volg je landelijke ontwikkelingen op het gebied van informatisering, met specifieke aandacht voor digitalisering en gegevensuitwisseling. Je vertaalt deze ontwikkelingen naar praktische toepassingen voor klinieken en zorgt ervoor dat de belangen van klinieken goed vertegenwoordigd worden in alle relevante overleggen. Hierbij werk je samen met andere zorgverenigingen, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en verschillende stakeholders. In deze veelzijdige rol ben je zowel beleidsmaker, belangenbehartiger als adviseur. Het opbouwen en onderhouden van netwerken is van groot belang. Je werkt nauw samen met collega's, leden en stakeholders, en werkt ook intensief samen met de leveranciersmanager voor afstemming en informatievoorziening aan leveranciers. De functie maakt deel uit van het team Informatisering binnen ZKN en je werkt direct samen met andere beleidsadviseurs binnen en buiten het team, evenals met collega's van het VIPP 5-team.

Taken en verantwoordelijkheden in deze rol als beleidsadviseur informatisering in de zorg:

 • Vertalen van ontwikkelingen naar praktische toepassingen voor ZKN-leden.
 • Behartigen van de belangen van ZKN-leden in overleggen en commissies.
 • Actief contact onderhouden met leden over informatisering thema’s.
 • Volgen van wetgevingsontwikkelingen en richtlijnen in de zorg.
 • Adviseren van het bestuur van ZKN en medeverantwoordelijk zijn voor beleidsvorming.
 • Organiseren van bijeenkomsten en opstellen van factsheets.
 • Coördineren van de commissie informatisering binnen ZKN.
 • Een centrale rol spelen en verantwoordelijkheid nemen voor het digitaliseringstraject.
 • Periodiek contact onderhouden met leveranciers, in samenwerking met de leveranciersmanager.

Door het uitvoeren van deze taken en verantwoordelijkheden lever je een bijdrage aan de vooruitgang van de informatisering in de zorg en ondersteun je de belangen van ZKN-leden.

Programma Groeiversneller: Impact & Effectiviteit

Naast je baan als beleidsadviseur heb je, indien passend bij je ontwikkeling, de mogelijkheid om deel te nemen aan Groeiversneller: Impact & Effectiviteit, een eenjarig ontwikkelprogramma dat je ondersteunt bij versnelde groei binnen ZKN. Dit programma richt zich op zowel je persoonlijke als professionele ontwikkeling. Het vergroot niet alleen je zelfkennis en zelfinzicht, maar verbetert ook je interactie en communicatie met anderen. Daarnaast verdiep je je in belangrijke inhoudelijke thema's die het verschil maken in de zorg- en publieke sector, waardoor je effectiever kunt werken en meer impact kunt maken.
Klink hier voor meer informatie over Groeiversneller- Impact & Effectiviteit

Functie eisen

 • Minimaal een afgeronde hbo-opleiding met ten minste vijf jaar relevante werkervaring, bij voorkeur binnen de zorg, een vereniging, overheid of een leveranciersorganisatie;
 • Beleidsmatig inzicht is essentieel, inclusief ervaring in beleidsontwikkeling en -implementatie;
 • Kennis van relevante wet- en regelgeving op het gebied van Informatisering, met name de Wegiz, wordt gewaardeerd;
 • Kennis van IZA wordt als een pluspunt gezien, maar is geen strikte vereiste;
 • Inzicht in informatisering binnen de zorg, hoewel gedetailleerde kennis geen vereiste is;
 • Affiniteit met de dynamiek van een vereniging en de zorgsector.

Competenties:

 • Uitstekende communicatieve vaardigheden voor samenwerking, onderhandeling, overtuiging en advisering;
 • Goed vermogen om relaties op te bouwen en te onderhouden;
 • Vermogen om belangen te behartigen;
 • Analytisch en probleemoplossend vermogen;
 • Zelfstandigheid en zelfsturing;
 • Initiatiefrijk en proactief.

Organisatie

ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland) is de branchevereniging van klinieken in Nederland. ZKN bestaat sinds 1990 en heeft 136 leden die zorg leveren op meer dan 400 vestigingen door heel Nederland. Klinieken leveren zo’n 16% van de medisch specialistische zorg in Nederland. Dat zijn zo’n 1 miljoen patiënten per jaar die naar klinieken gaan voor planbare zorg. De patiënten waarderen de zorg in klinieken gemiddeld met een 9,0.

Alle klinieken die zijn aangesloten bij ZKN hebben het ZKN-keurmerk behaald. Dit keurmerk staat borg voor medische zorg van hoge kwaliteit, persoonlijke aandacht, korte wachttijden, patiëntveiligheid, uitstekende service en nazorg. Recent onderzoek laat zien dat klinieken met het ZKN-keurmerk als groep significant beter scoren t.o.v. klinieken zonder ZKN-keurmerk.
De cultuur van de ZKN bureauorganisatie is te typeren als resultaatgericht, slagvaardig en collegiaal. De onderlinge communicatielijnen zijn kort. De betrokkenheid naar de leden is groot. De schaalgrootte brengt met zich mee dat van de medewerkers een grote mate van flexibiliteit en zelfstandigheid wordt verwacht.

Het ZKN bureau en bestuur vertegenwoordigt de collectieve belangen van klinieken in de media, de politiek, bij verzekeraars en bij andere koepels in de zorg en stakeholders. Daarnaast biedt ZKN diverse producten, diensten en services om klinieken te ondersteunen, te faciliteren en te stimuleren tot groei en innovatie. Dit doen we zodat klinieken zich kunnen focussen op de patiëntzorg. Voor nadere cijfers en details wordt verwezen naar www.zkn.nl. 

ZKN is gevestigd in Zoetermeer en programma Groeiversneller vindt plaats in Utrecht.
 

Arbeidsvoorwaarden

ZKN biedt jou een uitdagende functie binnen een enthousiast en betrokken team. Een unieke kans wanneer je op zoek bent naar een zelfstandige rol in de dynamische wereld van de zorg. De functie heeft een omvang van 32 uur per week (meer uren is bespreekbaar). Het salaris is afhankelijk van je kennis en ervaring en ligt tussen de €4.500 en €6.000 bruto per maand. Het betreft in eerste instantie een aanstelling voor een jaar met de mogelijkheid tot verlenging bij goed functioneren. ZKN kent goede arbeidsvoorwaarden zoals een premievrije pensioenregeling (geen kosten voor de medewerker). ZKN werkt hybride; vanuit het kantoor in Zoetermeer en vanuit huis.

Procedure

ZKN laat zich voor het vervullen van deze vacature ondersteunen door Aardoom & de Jong. De procedure is als volgt gepland:

 • Sluiting reactietermijn: 10 september 2023.
 • Gesprekken bij Aardoom & de Jong: week 35 t/m 37.
 • Selectiegesprekken bij ZKN: week 38.
 • Afronding en arbeidsvoorwaardengesprek: week 39.

Je kunt deze data dus alvast reserveren in je agenda.

Alle sollicitaties verlopen via Aardoom & de Jong. Je kunt solliciteren via de onderstaande solliciteerknop. Je reactie, voorzien van een motivatiebrief en CV, ontvangen we graag zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk vóór 10 september 2023.

Contactpersoon