ratio pixel

Voorzitter Raad van Bestuur - SBOH (Vervuld)

Korte beschrijving

Voor de SBOH is Aardoom & de Jong op zoek naar een ondernemende bestuurder. Iemand die met souplesse verbinding legt tussen partners op het vlak van opleiding en zorg. Een professional die de weg weet in de medische wereld en thuis is op bestuurlijk niveau. Die zich met enthousiasme inzet voor de toekomstige generatie zorgprofessionals en kwaliteit van de gezondheidszorg. Herken jij je in dit profiel? Dan maken we graag kennis met jou.

voorzitter Raad van Bestuur
(Utrecht)

 

Functieomschrijving

Als voorzitter Raad van Bestuur (RvB) geef je leiding aan de SBOH. Samen met je collega-bestuurder vorm je een collegiaal bestuur. Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de strategische beleidsdoelstellingen en de implementatie ervan. Als werkgever en voorzitter van het managementteam, zorg je samen met je collega-bestuurder voor een werkklimaat waarin medewerkers het beste uit zichzelf kunnen halen. Je ziet er op toe dat relevante wet- en regelgeving en maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van zorg, opleiden en werkgeverschap tijdig worden gesignaleerd en vertaald naar een missie, strategie en visie voor de organisatie.

Naar buiten toe ben jij het boegbeeld van de SBOH en onderhoud je contacten met financiers (bijv. VWS en NZa), partnerorganisaties (bijv. Huisartsopleiding Nederland en SOON), opleidingsinstituten (bijv. UMC’s en NSPOH), opleidingsinstellingen (bijv. GGD-en, ziekenhuizen en andere zorginstellingen), beroepsverenigingen en brancheorganisaties. Daar blijft het niet bij; je bent verantwoordelijk voor de verdere profilering van de organisatie, bestendiging en uitbreiding van de dienstverlening. Daartoe voer je op bestuurlijk niveau relatiegesprekken en draag je zorg voor het behartigen van de belangen van de SBOH. Samen met je collega-bestuurder, primair gericht op bedrijfsvoering, bepaal je wat dit betekent voor de verdere inrichting, professionalisering, en ontwikkeling van de organisatie. Gezamenlijk dragen jullie zorg voor toetsing en evaluatie van beleid en resultaten volgens de PDCA-cyclus en sturen jullie bij waar nodig. Onderling zoeken jullie als bestuurders continu naar synergie; door elkaar constructieve feedback te geven zijn jullie een voorbeeld voor continue leren en ontwikkelen. 

Zowel op vaste momenten in een besluitvormingsproces als tussentijds, weten jullie als bestuurders de RvC te vinden en te benutten als sparringpartner, ‘critical friend’ en werkgever. Door vanuit wederzijds vertrouwen op professionele wijze zo met elkaar om te gaan, is ieder vanuit zijn eigen rol optimaal in staat om bij te dragen aan continuïteit en vernieuwing van de dienstverlening door de SBOH.
 

Functie eisen

  • je beschikt over academisch werk- en denkniveau;
  • je hebt werkervaring opgedaan in de medische wereld;
  • je hebt leidinggevende ervaring in een procesmatig ingerichte organisatie;
  • je hebt bestuurlijke ervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving; begrijpt de wisselwerking tussen bestuur en toezichthouder (governance);
  • je hebt ervaring in het opbouwen en onderhouden van netwerken;
  • je hebt affiniteit met zorg en opleiden.


Wat typeert jou? 

Je hebt natuurlijk gezag: weet waar je het over hebt en waar je voor staat, zonder jezelf daarop voor te staan. Je stapt makkelijk op mensen af, weet hoe je ergens ‘aan tafel’ komt en slaagt erin het ijzer te smeden wanneer het heet is. Je bent transparant naar je omgeving en communiceert op heldere wijze. Je houdt oren en ogen open voor een nieuw geluid en speelt daar, met een scherp gevoel voor timing, professioneel op in. Je acteert vanuit betrokkenheid maar verliest de zakelijke kant niet uit het oog. Je beweegt je soepel in verschillende gremia en op diverse niveaus, laveert behendig tussen afstand en nabijheid. Je spreekt mensen aan, bent zelf aanspreekbaar en vertoont voorbeeldgedrag. ‘To the point’ komen, relativering en humor gaan bij jou hand-in-hand.

Welke competenties heb je?

  • je hebt visie: slaagt erin zaken in een breder kader te zetten; bent analytisch sterk en kan beleidsmatig denken en adviseren met de lange termijn voor ogen; je schakelt makkelijk tussen strategie en praktijk;
  • je bent omgevingsbewust: laat blijken goed geïnformeerd te zijn over vakinhoudelijke, organisatorische, maatschappelijke en politieke ontwikkelingen en weet deze effectief te benutten voor de organisatie;
  • je past situationeel leiderschap toe: luistert, inspireert, coacht, verbindt, instrueert en delegeert; bent empathisch en weet heldere kaders te stellen;
  • Je hebt overtuigingskracht: samenwerkingspartners van uiteenlopende echelons benader je gemakkelijk; wint anderen voor ideeën en standpunten door te inspireren; bent benaderbaar en betrokken, weet kaders te stellen en anderen ruimte te bieden;
  • je beschikt over politieke sensitiviteit: overziet het politiek-bestuurlijke speelveld; je onderkent de complexe belangen waar stakeholders mee geconfronteerd worden; de politieke haalbaarheid van voorstellen kun je goed inschatten;
  • je toont ondernemerschap: signaleert kansen en mogelijkheden voor (nieuwe) diensten en samenwerkingsverbanden; weet realistische inschattingen te maken omtrent de haalbaarheid van plannen, bent vaardig in onderhandelingen en weet tot resultaat te komen.

Organisatie

De SBOH, een onafhankelijke stichting opgericht in 1989, is werkgever van ruim 3200 artsen in opleiding tot specialist (aios). Op dit moment werken 12 verschillende opleidingen met het SBOH-model. Die constructie houdt in dat werkgeverschap en ‘opleiderschap’ zijn los gekoppeld; de SBOH fungeert als werkgever voor de aios en organiseert alles op het gebied van werknemerszaken zodat de opleidingsinstelling zich op het opleiden kan richten. 
Naast de rol van werkgever voor aios, vervult de SBOH de rol van financier voor de aangesloten opleidingsinstituten. Dat betekent dat de SBOH de opleiding, waar het opleidingsinstituut de regie over heeft, financiert. Het instituut waarborgt de kwaliteit van de opleiding en verzorgt de werving, selectie en plaatsing bij de opleidingsinstellingen. Voor aios betekent dit dat een veilige en gezonde werk- en leeromgeving en een eigen cao op maat zijn gegarandeerd. Doordat de SBOH de zorg voor financiering uit handen neemt van de instituten, kunnen (ook) zij focus houden op het opleiden. 
De SBOH vervult deze rollen van werkgever, financier én (daarmee tevens) strategisch partner, om in samenwerking met diverse spelers in het veld, zorg te dragen voor uitstekende geneeskundige vervolgopleidingen. Hier kan zij tevens aan bijdragen door alle schakels in de zorgketen scherp in beeld te houden en partijen te verbinden wanneer het hapert. Dit alles met als doel: voldoende goed opgeleide zorgprofessionals voor nu en in de toekomst, die borg staan voor de kwaliteit van de Nederlands gezondheidszorg. 

Het aantal opleidingen dat werkt met het SBOH-model neemt nog steeds toe. Momenteel gaat het om de opleidingen tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde, arts voor verstandelijk gehandicapten, verslavingsarts, vertrouwensarts, forensisch arts, jeugdarts, arts infectieziektebestrijding, medisch milieukundige, arts maatschappij & gezondheid, donorarts en arts tuberculosebestrijding. 

De diverse taken worden uitgevoerd door een bureauorganisatie, gevestigd in Utrecht, van ongeveer 40 personen. Voor meer informatie over de SBOH klik hier.
 

Arbeidsvoorwaarden

Voor deze baan biedt de SBOH een bezoldiging aan die valt binnen WNT klasse 5 Zorg- en Jeugdhulp. 

Procedure

Wil je solliciteren, dien dan je motivatie en cv zo spoedig mogelijk en uiterlijk voor 17 maart a.s. in via deze sollicitatieknop. Een assessment, referentie- en diplomacheck maken onderdeel uit van deze sollicitatieprocedure. 

Voor de procedure geldt de volgende planning:

  • Sluiting reactietermijn vacature: 17 maart 2023
  • Interviews met kandidaten door Aardoom & de Jong: derde week maart
  • Selectiegesprekken bij de SBOH: vierde week maart
  • Afronding en arbeidsvoorwaardengesprek: eerste week april