ratio pixel
Almere College

Voorzitter College van Bestuur - Almere college (Vervuld)

Korte beschrijving

Voor het Almere college (VO) is Aardoom & de Jong op zoek naar een voorzitter College van Bestuur. Iemand met hart voor openbaar onderwijs, die graag samen én vanuit vertrouwen werkt aan groei voor iedereen. Wil je met jouw brede maatschappelijke ervaring bijdragen aan dé ontmoetingsschool in en om Kampen en Dronten? Dan maken we graag kennis met jou.

Wat ga je doen?

Als bestuurder geef je leiding aan het Almere college. Je bent verantwoordelijk voor een breed en uitdagend aanbod van openbaar voortgezet onderwijs in de regio Kampen en Dronten. Daarbij zorg je voor balans tussen kwaliteit van onderwijs, goed werkgeverschap en efficiënte bedrijfsvoering. Dat evenwicht bereik je uiteraard niet alleen maar samen met de rectoren, afdelingsleiders en het servicebureau. Voor deze collega’s ben je  beschikbaar als sparringpartner en adviseur. Met de MR, waarin vertegenwoordigers van de leerlingen, ouders en het personeel zitting hebben, onderhoud je eveneens een constructieve en open relatie.

Zichtbaarheid binnen de organisatie staat hoog in het vaandel maar uiteraard richt je ook je blik naar buiten. Je vertegenwoordigt het Almere college en onderhoudt  contacten met de gemeente, andere scholen en overige relaties. Je bent verantwoordelijk voor de profilering van het Almere college, voert gesprekken over subsidies en samenwerkingsrelaties (zowel met het voortgezet als met het primair onderwijs in de regio) en draagt bij deze activiteiten continu zorg voor het behartigen van de belangen van de organisatie. Je bent alert op relevante wettelijke, maatschappelijke en regionale trends en ontwikkelingen op het gebied van openbaar onderwijs. Deze informatie neem je mee naar ‘huis’ om vervolgens, in afstemming met de Raad van Toezicht (RvT), te vertalen naar een missie, strategie en meerjarenvisie voor de organisatie.

Je hebt oog en waardering voor de diverse schooltypen die het Almere college aanbiedt. Wat betreft jouw stijl van besturen, zorg je ervoor dat scholen onderling kunnen profiteren van elkaars kracht en tegelijk de ruimte krijgen vorm te geven aan hun eigen onderwijskundig profiel.
 
Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor een solide bedrijfsvoering, die naadloos aansluit bij het gekozen onderwijsmodel. De huidige en toekomstige financiële situatie van het Almere college hou je scherp in de gaten. Vanzelfsprekend draag je zorg voor toetsing en evaluatie van beleid, stuur je bij waar nodig en rapporteer je hierover aan de RvT. Het Almere college leeft de Code Goed Onderwijsbestuur VO na. Er is geen sprake van afwijkingen ten opzichte van deze code. Hierbij hanteert de organisatie de vier principes: verantwoordelijkheid, professionaliteit, integriteit en openheid.

De komende tijd richt je je met name op het borgen en uitbouwen van de onderwijskwaliteit naar eigen kwaliteitsstandaarden. Hier hangt mee samen dat per vestiging nader wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om gepersonaliseerd onderwijs verder te implementeren. Je zet je in voor de verdere ontwikkeling van het Almere college naar een moderne onderwijsorganisatie. Daarbij stimuleer je intern de verbinding tussen de verschillende scholen en draag je bij aan een cultuur waarin het gewoon is elkaar aan te spreken. Daarnaast hou je je bezig met ontwikkelingen op het gebied van communicatie, HR, facilitaire zaken (o.m. huisvesting) en ICT. Verschillende gebouwen zullen ingrijpend worden verbouwd of nieuw worden gebouwd en ontwikkelingen op het gebied van digitalisering volgen elkaar in rap tempo op. 

 

Wat breng je mee?

  • je beschikt over academisch werk- en denkniveau;
  • je hebt ervaring in een (eind)verantwoordelijke leidinggevende positie;
  • je hebt ervaring in het onderwijs; 
  • je onderschrijft de waarde van openbaar onderwijs;
  • je hebt sterke affiniteit met gepersonaliseerd onderwijs;
  • je begrijpt de verhoudingen tussen verschillende gremia in een organisatie;
  • je hebt ervaring in het aansturen van een organisatie bij het implementeren van strategie;
  • je bent gewend te werken in een politiek-bestuurlijke omgeving;
  • je hebt ruime ervaring in het opbouwen en onderhouden van netwerken.

 

Wat typeert jou?

Je stelt het belang van leerlingen en goed openbaar onderwijs voorop. Bent eerlijk en nuchter, duidelijk en een echte verbinder. Weet een ‘wij’-gevoel te creëren. Hebt een mentaliteit van ‘samen de schouders eronder’. Je gelooft in de kracht van mensen en geeft ruimte maar houdt ook van ‘afspraak is afspraak’. Je hecht aan korte lijnen en een goede sfeer, waarin ruimte is voor humor en relativering. Wat je met en voor het openbaar onderwijs mag doen bij het Almere college past bij jou: je bent een maatschappelijk betrokken en open persoon die het verschil wil maken. Iemand die verantwoordelijkheid neemt en graag samen stappen zet; doortastend en resultaatgericht.

 

Welke competenties heb je?

  • visie: je overstijgt de dagelijkse praktijk en werkt eigen ideeën uit voor de toekomst, feiten kun je van een afstand bekijken, ze in een ruimere context en langetermijnperspectief plaatsen; je schakelt makkelijk tussen strategie en praktijk;
  • leiderschap: je past situationeel leiderschap toe; je luistert, inspireert, coacht, verbindt, instrueert en delegeert; bent empathisch en weet heldere kaders te stellen;
  • netwerken: je ontwikkelt en verstevigt relaties binnen en buiten de eigen organisatie en wendt die aan om informatie, steun en medewerking te verkrijgen;
  • overtuigingskracht: je wint anderen voor standpunten en ideeën en weet inspirerend draagvlak te creëren door enerzijds kaders te stellen, anderzijds ruimte te bieden;
  • politieke sensitiviteit: je kunt je verplaatsen in het politiek-bestuurlijke speelveld; je onderkent de complexe belangen waar stakeholders mee geconfronteerd worden; de politieke haalbaarheid van voorstellen kun je goed inschatten;
  • ondernemerschap: je signaleert kansen en mogelijkheden voor bestaande en nieuwe diensten en samenwerkingsverbanden en weet die om te zetten naar resultaat.
     

Waar staat het Almere College voor?

Het Almere college is een instelling voor algemeen toegankelijk goed openbaar onderwijs met persoonlijke aandacht voor iedere leerling. De kernwaarden van openbaar onderwijs zijn vrijheid, gelijkwaardigheid en ontmoeting. Als openbare school wil het Almere college een afspiegeling zijn van de samenleving. Dit betekent dat diversiteit voor de scholen het uitgangspunt vormt en dat geldt voor leerlingen, maar ook voor medewerkers. 

Het Almere college is een ontmoetingsschool. Dat vraagt om een actieve houding om de ander op te zoeken, of het nu gaat om leerlingen, ouders of de wereld buiten school. De scholen zijn “inclusief, tenzij…”. Dat betekent dat er moeite wordt gedaan om leerlingen in het reguliere onderwijs te houden en niet onnodig naar het speciaal onderwijs te verwijzen. 

Het Almere college staat voor gepersonaliseerd onderwijs; elke leerling krijgt de kans zijn of haar eigen route te volgen. Door het onderwijs in overleg af te stemmen op de ongelijke onderwijsvragen en leerbehoefte van individuele leerlingen draagt het bij aan kansengelijkheid. Dat sluit aan bij de kernprincipes die de school hanteert: samen, vertrouwen en groei. Als bestuurder bouw je met de organisatie verder op deze ingeslagen weg.

Het onderwijs wordt verzorgd op diverse locaties in Kampen en Dronten. In Dronten zijn drie locaties (MHV, PRO en VMB0 b/k). En in Kampen zijn twee locaties (MHV en VMBO b/k). Daarnaast kent de scholengemeenschap een Internationale Schakelklas (ISK), gehuisvest op twee locaties. Het ISK neemt een bijzondere plek in, in het Almere college, en vraagt specifieke aandacht van het bestuur. In totaal wordt op de zeven locaties met ongeveer 300 collega’s onderwijs verzorgd aan ongeveer 2.300 leerlingen. Zie voor meer informatie de Strategische Reis 2021-2025.

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?

Voor deze baan biedt het Almere college een bruto salaris aan dat aansluit bij de CAO voor bestuurders in het VO. De omvang van de aanstelling is 0,8 - 1 fte.

Wil je meer informatie?

In deze procedure laat het Almere college zich bijstaan door Aardoom & de Jong. Voel je vrij om voor meer informatie contact op te nemen met Mariëlle Veerman via marielle@aardoomendejong.nl of bel haar via 06 -15087126 / 030 – 7371185. 

Wil je solliciteren, dien dan je motivatie en cv zo spoedig mogelijk en uiterlijk vóór 9 januari 2023 in. Een assessment, referentie- en diplomacheck maken onderdeel uit van deze sollicitatieprocedure. 

Voor de procedure geldt de volgende planning:

  • Interviews met kandidaten door Aardoom & de Jong: 16-17-18 januari 2023
  • Selectiegesprekken bij het Almere college: 26 januari, 2, 7 en 20 februari 2023
  • Assessment: week 7
  • Afronding en arbeidsvoorwaardengesprek: week 8