ratio pixel
WIJ3.0

Lid Raad van Toezicht (Vervuld)

Algemeen

Stichting WIJ 3.0 is op zoek naar een ervaren Business Controller, die op proactieve wijze de besturing en de planning- & controlcyclus vorm te geven.

Organisatie

REACTIETERMIJN VERSTREKEN

Stichting WIJ 3.0 biedt activering en re-integratie voor een breed en divers publiek, maar richt zich in de basis op mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Doel is de maatschappelijke participatie te bevorderen door de eigen kracht van de cliënten te vergroten. WIJ 3.0 gaat uit van gezamenlijkheid, ‘we doen het samen’.

Stichting WIJ 3.0 ziet circa 2.500 cliënten per jaar en telt 110 medewerkers en 150 vrijwilligers. WIJ 3.0 is actief in de provincie Utrecht en heeft locaties in de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Woerden, Den Dolder en Zeist. Het centraal kantoor is gevestigd in Utrecht.

De stichting kent een fors aantal verschillende financieringsbronnen, waaronder WMO, UWV, gemeentelijke subsidies en opdrachten van particulieren en bedrijven die met deelnemers en tegen betaling worden uitgevoerd. De begroting voor 2018 bedraagt €7.000.000,-.

De strategie van Stichting WIJ 3.0 richt zich de komende jaren vooral op het bestendigen en verder professionaliseren van haar activiteiten in Utrecht Stad en uitbreiding van haar activiteiten in de provincie Utrecht.

ACTIVERING EN REÏNTEGRATIE
WIJ 3.0 is een allround organisatie voor activering en re-integratie. We bieden dagactiviteiten, toeleiding naar betaald werk en opleiding, training & jobcoaching. Ons aanbod is bestemd voor een breed en divers publiek: van mensen die op zoek zijn naar sociale contacten, structuur en dagritme tot mensen die van werk naar ander werk willen.

Een plan, een regisseur In de stad en regio Utrecht biedt WIJ 3.0 een breed palet aan activiteiten: van creatief bezig zijn voor mensen met een ernstige chronische aandoening tot arbeidsmatige participatie voor hen die het vizier op de arbeidsmarkt willen en kunnen richten. Hiermee is een keten gevormd waarin elke cliënt van WIJ 3.0 stappen vooruit kan maken, en ook, als het even niet gaat, weer stappen achteruit. We hanteren het principe ‘één plan, één regisseur’; over de hele keten wordt de ontwikkeling van de cliënt gevolgd en kan zij met de eigen begeleider uitstippelen wat wel en niet goed werkt.

Zelfsturing door cliënten WIJ 3.0 biedt de dagactiviteiten aan in een veilige omgeving, maar wel midden in de samenleving. Ons doel is de maatschappelijke participatie te bevorderen. Bij de activering en re-integratie gaan we uit van zelfsturing: de cliënt neemt waar mogelijk de regie.

Training en scholing Werken en leren vormen steeds meer een twee-eenheid waarmee mensen hun kansen vergroten om vooruit te komen. WIJ 3.0 biedt leerwerklekken binnen de arbeidsmatige activiteiten. En diverse scholingen, zoals leren solliciteren en vergroten van de eigen kracht. Onder de naam Digiwijs 3.0 hebben we een breed aanbod van computercursussen in de stad.

WIJ 3.0? WIJ 3.0 drukt de verstandhouding uit tot onze cliënten: we doen het samen. Ieder heeft een eigen inbreng en kracht die tezamen leiden tot resultaat. We geloven dat WIJ 3.0 het middel is voor de cliënt en de medewerker om zich te ontwikkelen en dat deze groei ook onze organisatie en haar omgeving op een unieke manier versterkt en verrijkt. Ruim een kwart van de medewerkers van WIJ 3.0 is zelf ervaringskundig. Het verstevigt de kracht van onze benadering om uit te gaan van gezamenlijkheid.

Certificering WIJ 3.0 is ISO-gecertificeerd, norm 2008

Aanvullende informatie is te vinden op de website van de stichting: www.wij30.nl

DE RAAD VAN TOEZICHT VAN WIJ 3.0
De raad van toezicht is belast met het toezicht op het beleid van de stichting en de uitvoering daarvan. De raad staat het bestuur gevraagd en ongevraagd met advies terzijde en is werkgever van de beide bestuurders. De raad heeft statutair vastgelegde bevoegdheden en volgt de Governancecode.

De raad van toezicht van de Stichting WIJ 3.0 streeft naar een raad met voldoende diversiteit. De raad bestaat op dit moment uit 5 leden. Een van de leden vertrekt binnenkort en daarom ontstaat er een vacature.

De raad vergadert 5 à 6 keer per jaar. Daarnaast zijn er incidenteel bijeenkomsten voor commissies en werkbezoeken, waardoor er in totaal circa 7 à 8 bijeenkomsten zijn op jaarbasis. De raad werkt met twee commissies: de financiële commissie en de remuneratiecommissie.

De huidige raad van toezicht kenmerkt zich door een goede onderlinge sfeer en is gericht op samenwerking door respect voor ieders inbreng.
De raad van toezicht wil zich versterken met een lid dat is gekoppeld aan de cliëntenvertegenwoordiging.

Het profiel

KENMERKEN PROFIEL
• De raad van toezicht zoekt een nieuwe collega met (bij voorkeur) een juridische achtergrond dan wel aantoonbare juridische kennis, opgedaan tijdens zijn of haar loopbaan. Iemand die deze inhoudelijke expertise kan koppelen aan strategische ontwikkelingen en de bedrijfsvoering bij WIJ 3.0; ervaring met maatschappelijke participatie en met samenwerking met (keten) partners in de sector is een pré.
• De kandidaat is bekend met vergelijkbare doelgroepen als die van WIJ 3.0 en heeft (bij voorkeur) een visie op herstelondersteuning en de positie van cliënten die regie voeren over hun eigen herstel.
• De kandidaat is op de hoogte van het nieuwe toezichthouden, heeft een visie op good governance in zorg & welzijn en ideeën over de nieuwste ontwikkelingen hierin. Kan vanuit die ideeën verbinding maken met de algemene visie op de organisatie en toezien op de realiseerbaarheid.
• Om de kracht van de koppeling aan de cliëntenvertegenwoordiging te stimuleren, moet de kandidaat zich kunnen verplaatsen in de positie van de cliënt en de vertaalslag naar het te voeren beleid kunnen maken. Een gesprek met leden van de cliëntenvertegenwoordiging maakt daarom onderdeel uit van de selectieprocedure.

KENMERKEN KANDIDATEN Stichting WIJ 3.0 zoekt een toezichthouder die zich herkent in de volgende kenmerken:
• Strategische denker; een nieuwe collega-toezichthouder die de algehele kwaliteit van het toezicht helpt verhogen.
• Out-of-the-box-denker; iemand die nieuwe uitdaging en ideeën meebrengt, maar ook als teamspeler binnen de raad kan functioneren.
• (Sociaal) Ondernemend persoon; toezichthouder die ook specifiek kan denken vanuit de cliënt.
• Makkelijk kunnen schakelen tussen detail- en een hoger abstractieniveau.

FUNCTIE-EISEN
Het lid van de raad van toezicht beschikt over de algemene competenties voor goed toezicht:
• Bestuurlijke ervaring dan wel het vermogen om op strategisch niveau te opereren.
• Goed gevoel voor bestuurlijke, ambtelijke en politieke verhoudingen.
• Het verschil kennen tussen besturen en toezicht houden.
• Bij voorkeur een brede maatschappelijke binding en een functioneel lokaal politiek netwerk in Utrecht en/of omgeving (gemeenten en mogelijk andere stakeholders).
• Oog voor de ontwikkeling van de organisatie en voor de samenwerking met ketenpartners.
• In staat zijn om het beleid van WIJ 3.0 en het functioneren van het bestuur te toetsen.
• Affiniteit en betrokkenheid bij de doelstelling van WIJ 3.0 en het type dienstverlening dat de stichting biedt.
• Doortastend in het bereiken van resultaten; gaat het kritische gesprek niet uit de weg.
• Persoonlijk en maatschappelijk reflecterend vermogen.
• Integere teamspeler met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een onafhankelijke opstelling.

De ideale kandidaat heeft een juridische achtergrond en beschikt over een lokaal politiek netwerk. Vanzelfsprekend heeft de ideale kandidaat affiniteit met en (enige) kennis van de doelgroepen van Stichting WIJ 3.0.

Honorering & Procedure

De raad van toezicht van Stichting WIJ 3.0 werkt onbezoldigd. Reiskosten kunnen worden gedeclareerd.

De inschrijftermijn voor deze functie sluit op 30 juni 2018. Kandidaten worden nadrukkelijk verzocht hun vakantie te vermelden in hun motivatiebrief, zodat we de beide gespreksronden kunnen plannen. Bestuur, OR en Cliëntenvertegenwoordiging zijn betrokken bij de procedure. De benoeming van het nieuwe lid vindt plaats in de vergadering van de raad van toezicht van september 2018.

De raad van toezicht wordt in deze procedure bijgestaan door Drs. Philippe de Jong van Aardoom & De Jong. In uw motivatiebrief lezen wij graag waarom u deze nevenfunctie wilt vervullen.

Meer informatie over deze vacature kunt u inwinnen bij René Leermakers, voorzitter raad van toezicht: rene.leermakers@gmail.com. Of bij Pascal Derksen, bestuurder: pascal.derksen@wij30.nl