ratio pixel
Stichting Bibliotheek Utrecht

Lid Raad van Toezicht - Stichting Bibliotheek Utrecht (Vervuld)

Korte beschrijving

De meest bezochte instelling in de gemeente Utrecht zoekt jou! Heb je kennis van Utrecht, de wensen van de inwoners, boeken, geld en sociale media? Heb je de mogelijkheden om een toezichthoudende rol in te vullen? Dan is dit wat voor jou:
 

Functieomschrijving

De meest bezochte instelling in de gemeente Utrecht zoekt jou! Heb je kennis van Utrecht, de wensen van de inwoners, boeken, geld en sociale media? Heb je de mogelijkheden om een toezichthoudende rol in te vullen? Dan is dit wat voor jou:
 

Raad van Toezicht 
Volgens de huidige statuten van Stichting Bibliotheek Utrecht dient de Raad van Toezicht uit minimaal 3 en maximaal 7 leden te bestaan. In de huidige samenstelling zijn er 6 leden. Vanwege het verstrijken van de benoemingsperiode van één van de leden ontstaat beging 2020 een vacature.

De raad van Toezicht vergadert minimaal 3 maal, maar in de regel 6 maal per jaar. Daarnaast is er jaarlijks een zelfevaluatie binnen de Raad en een overleg met de ondernemingsraad. De Raad van Toezicht is betrokken bij de organisatie, vergadert op locatie en gaat op werkbezoek. 
De Raad van Toezicht kent een remuneratiecommissie en een auditcommissie (financiën). Beide commissies bereiden op hun beleidsterreinen de besluitvorming van de Raad van Toezicht voor. 

De leden van de Raad van Toezicht dragen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor het toezicht op de organisatie. Zij zijn beschikbaar om te klankborden met de directeur-bestuurder en de Raad van Toezicht vervult de werkgeversrol naar de directeur- bestuurder.

De samenwerking binnen de Raad van Toezicht en met de directeur-bestuurder is constructief.

Ook een nieuw lid moet bereid en in staat zijn om te handelen volgens de governancecode Cultuur.

Een introductieprogramma voor nieuwe leden van de Raad van Toezicht komt beschikbaar
 

Functie eisen

Je hebt een academisch denk- en werkniveau en bij voorkeur ervaring als toezichthouder. Als je ervaring nog beperkt is, verwachten we dat je bereid bent om tijd te investeren in persoonlijke ontwikkeling en professionalisering als toezichthouder. Binnen de organisatie wordt ruimte geboden voor scholing en training.

Daarnaast kan bestuurlijke ervaring van waarde zijn in de relatie met de directeur- bestuurder. 

Je hebt interesse in de bibliotheekwereld en bent betrokken bij de samenleving. Je hebt interesse voor wat er speelt binnen de organisatie en het vermogen om daarop te reflecteren.

Je hebt een frisse en nieuwe blik en de vaardigheid om van buiten naar binnen te redeneren. De Raad zoekt bovenal enthousiaste kandidaten met een creatieve geest en open mind.

Je bent een analytische en energieke teamspeler: in het functioneren binnen de Raad van Toezicht, in de relatie met de directeur-bestuurder en de stakeholders. Je weet met een open stijl van communiceren te benoemen wat niet goed gaat en bent gericht op verbetering. 

Je kent de samenleving in het werkgebied (woont er bij voorkeur) en beschikt over een relevant maatschappelijk netwerk. Verwacht wordt dat je voldoende tijd en commitment hebt.

De governancecode Cultuur maakt dat de leden waar nodig als ambassadeur van de Bibliotheek kunnen optreden, met respect voor de positie van de directeur-bestuurder. 

De Raad van Toezicht streeft naar een gemengde en uitgebalanceerde samenstelling. 
Dit geldt onder meer voor de achtergrond, kennis / expertise en persoonlijkheidskenmerken.


Voor dit Lid van de Raad van Toezicht zoekt men naar een aantal kwaliteiten
Het zou waardevol zijn als je ervaring hebt opgedaan in de kennissector, het onderwijs of de onderzoekswereld. 

Daarnaast is affiniteit met bedrijfsvoering en financiën van belang. Dat kan blijken uit ervaring met de planning & control cyclus, inzicht in financieel beleid, risicomanagement, beheer en treasury.
Het vertrekkende lid van de RvT was ook lid van de auditcommissie financiën, en het is een optie dat het nieuw lid ook deze positie gaat invullen.
 


 

Bedrijfsprofiel

De Stichting Bibliotheek Utrecht is op 14 november 2012 opgericht met als doel: ‘het verzorgen van kennis- en cultuuroverdracht in de meest ruime zin van het woord, waaronder in ieder geval het opzetten en uitvoeren van bibliotheekwerk, op een zodanig wijze dat er een divers en kwalitatief aanbod van diensten is, voor een breed publiek en van voldoende omvang’. Het werk van de stichting omvat vijf kernfuncties: lezen, leren, informeren, cultuur, ontmoeting en debat.

De Bibliotheek Utrecht is er voor iedereen. Je kunt je hele leven lang bij de Bibliotheek Utrecht terecht voor je persoonlijke ontwikkeling. Je wordt er geholpen om zelfstandig en volwaardig te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Je kunt er lezen, leren en je informeren. Bovendien word je er gestimuleerd om kennis te maken met literatuur, cultuur en de maatschappij. 

De Bibliotheek doet haar werk samen met de stad Utrecht. Vanuit de vestigingen, met de collectie en met de activiteiten. Met partners in het onderwijs om kinderen te bereiken. Met partners in het sociaal domein voor groepen die wat meer ondersteuning kunnen gebruiken. Met partners in de culturele sector voor belevingen, ontmoetingen en debatten

Per jaar begroet de Bibliotheek Utrecht bijna 1,5 miljoen bezoekers in de Centrale Bibliotheek en in de 13 vestigingen. Dit maakt het de meest bezochte instelling van Utrecht! De Bibliotheek Utrecht telt zo'n 75.000 leden, waarvan er heel veel al langer dan 20 jaar lid zijn. In tegenstelling tot de landelijke ontwikkeling groeit het aantal leden van de bibliotheek Utrecht de laatste jaren. 
De Bibliotheek Utrecht is een moderne maatschappelijke organisatie, met prachtige vestigingen. De bibliotheken hebben een functie als ontmoetingsplek en bieden een divers aanbod van meer dan 3000 educatieve, sociale en culturele activiteiten.
Er werken circa 150 mensen bij de organisatie onder leiding van één directeur-bestuurder. Daarnaast zijn tientallen vrijwilligers actief in de organisatie. De organisatie beschikt over de ‘ANBI’ status.

De organisatie combineert de maatschappelijke missie met zakelijkheid en is financieel gezond. De aandacht zal in de komende periode uitgaan naar de cultuurverandering van klassieke bibliotheek naar een organisatie die met de stad Utrecht haar diensten en activiteiten programmeert, de wisseling in het bestuur en de wisseling van voorzitter van de RvT in 2020. De stichting Bibliotheek Utrecht onderhoudt een goede relatie met de Gemeente Utrecht.

Meer informatie over de Bibliotheek Utrecht is te vinden op de website: www.bibliotheekutrecht.nl

Arbeidsvoorwaarden

Een boeiende, uitdagende positie in een financieel gezonde organisatie. 

De organisatie biedt een vergoeding van € 1.050,-- op jaarbasis.

Aan nieuwe medewerkers vraagt de Bibliotheek Utrecht een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag).

Procedure

Bij de werving en selectie laat Bibliotheek Utrecht zich bijstaan door het bureau Aardoom & de Jong. Een referentiecheck en diplomacheck maken deel uit van deze procedure. Solliciteren kan via onderstaande solliciteerknop / de website van Aardoom & de Jong.

Je reactie, voorzien van motivatiebrief en cv, zien wij graag zo spoedig mogelijk doch uiterlijk voor 15 november 2019 tegemoet.