ratio pixel
de PIER Groep

Lid Raad van Toezicht - de PIER Groep (vervuld)

Korte beschrijving

Voor De PIER groep is Aardoom & de Jong op zoek naar een ervaren toezichthouder die vanuit regionale betrokkenheid een bijdrage kan leveren aan de groei van de organisatie en bekend is met de activiteiten van De PIER groep. U kunt uw betrokkenheid bij de organisatie in balans houden met afstand tot het bestuur? Heeft u affiniteit met de doelgroep en hart voor het sociaal domein? Dan komen we graag in contact.


Lid Raad van Toezicht 
(Rotterdam)

 

Functieomschrijving

De PIER groep is een holding organisatie in wording waarin de huidige activiteiten van MEE Rotterdam-Rijnmond en Scala worden ondergebracht en waarvan ook andere organisaties in Rotterdam-Rijnmond deel uit kunnen gaan maken.
Gezien alle ontwikkelingen vervult de Raad haar toezichthoudende rol in een sterk veranderende omgeving en context. Van het nieuwe lid wordt bij voorkeur verwacht dat hij/zij ervaring heeft in toezichthoudende rollen of functies, weet wat er speelt binnen de activiteiten van De PIER groep en de regio waarin deze actief is en een (toezichthoudende) bijdrage kan leveren aan de verandering van de organisatie. Met deze inhoudelijke kennis draagt dit lid bij aan de toekomst van De PIER groep.

De raad komt minimaal 5 keer per jaar bij elkaar. Van de leden wordt verwacht dat ze voldoende tijd en aandacht besteden aan de organisatie; naast de reguliere vergaderingen kan dit ook gaan om werkbezoeken of strategiedagen.
 

Functie eisen

Als Lid Raad van Toezicht beschik je in elk geval over de volgende kennis en ervaring:
•    affiniteit met de doelstelling van de stichting (werkzaamheden op het terrein van welzijn en participatie);
•    betrokkenheid met de meeste kwetsbare burgers in de regio en met het sociaal domein;
•    bestuurlijke ervaring en een brede maatschappelijke oriëntatie;
•    een duidelijke visie op good governance (aansluiten op de governance code) en modern toezicht houden;
•    ervaring met fusie- en veranderingsprocessen en het opzetten en functioneren van nieuwe organisaties;
•    inzicht in de eisen die kwaliteit, doelmatigheid en continuïteit aan De PIER groep stellen;
•    bekend met de brede regio Rotterdam-Rijnmond en gevoel voor openbaar bestuur en politiek. 

De leden van de Raad van Toezicht voldoen allen aan de volgende competenties:
•    analytisch sterk;
•    in staat om een integrale belangenafweging te maken;
•    kan balans houden tussen betrokkenheid en bestuurlijke afstand;
•    rolvast als toezichthouder:
o    het beleid van de stichting en het functioneren van de bestuurder te toetsen;
o    het vermogen en de attitude om de bestuurder met raad en als klankbord terzijde te staan;
o    werkgever van de bestuurder;
o    het vermogen om advies en toezicht in teamverband uit te kunnen uitoefenen;
•    niet statusgevoelig;
•    onafhankelijk denker die zijn rol in teamverband wil afstemmen.

Vanzelfsprekend kan er geen sprake zijn van inhoudelijke en/of persoonlijke belangenverstrengeling. 
 

Bedrijfsprofiel

Organisatie
De PIER groep is een organisatie in wording waarin de huidige activiteiten van MEE Rotterdam-Rijnmond en Scala inmiddels zijn ondergebracht. 
MEE streeft ernaar om de meest kwetsbare mensen met een beperking te laten meedoen in de samenleving. De organisatie is er voor iedereen die, als gevolg van een chronische ziekte of een beperking op lichamelijk, verstandelijk of cognitief gebied, te maken heeft met complexe vraagstukken of problemen ondervindt met zelfredzaamheid of maatschappelijke participatie. MEE levert hiervoor professionals aan alle wijkteams in Rotterdam, maar ook in Lansingerland, Krimpen aan den IJssel, Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Daarnaast vervullen professionals van MEE expertisefuncties en -rollen op het gebied van schoolmaatschappelijk werk, onafhankelijke cliëntondersteuning, zorg en onderwijsspecialisten en primair passend onderwijs. Bij MEE Rotterdam-Rijnmond zijn ongeveer 250 medewerkers werkzaam.
Scala is een nieuwe organisatie en heeft als doel het leveren van professionals voor de jeugdhulp in de wijkteams in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. Deze professionals werken vanuit de visie dat het vertrekpunt voor hun inzet de vraag van het kind en het gezin is en handelen netwerkgericht en situationeel. Er zullen ca. 120 professionals in dienst komen.
Scala is verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze professionals. Leren en ontwikkelen is dan ook een belangrijke pijler van deze nieuwe organisatie.  De professionals werken samen met anderen in wijkteams. De coördinatie hiervan ligt bij Mevis, ook een nieuwe organisatie.
Mevis is de nieuwe partner in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) voor de uitvoering van de jeugdhulp en start per 1 januari 2023 met haar werkzaamheden. Mevis is een samenwerkingsverband van de organisaties Timon, MEE Rotterdam-Rijnmond, Yulius, ASVZ en Prokino Zorg. Uitgangspunt voor de hulp die Mevis biedt is het MVS Jeugdmodel. Dit model gaat uit van een gezamenlijke visie van alle netwerkpartners die om het kind/een gezin heen staan. Eén aanbieder, één gezin, één plan: het verbeteren van de kwaliteit van de jeugdhulp door deze dicht bij het kind en gezin – en zoveel mogelijk in het normale leven – te organiseren.  De hoofdtaak van de wijkteams van Mevis wordt het zorgdragen voor (duurzame) oplossingen in het normale leven.  
Naar verwachting zullen ongeveer 500 medewerkers bij De Piergroep werkzaam zijn.
De Raad van Toezicht van MEE Rotterdam-Rijnmond is nu de Raad van Toezicht van De PIER groep geworden. 

Raad van Toezicht  
De Raad van Toezicht bestaat momenteel formeel uit 4 leden (inclusief de voorzitter), waarvan er nu drie posities zijn ingevuld. In verband met het tussentijds terugtreden is een vacature ontstaan in de Raad van Toezicht.

De Raad van Toezicht toetst de besluitvorming en geeft zowel gevraagd als ongevraagd advies aan de bestuurder.

De Raad van Toezicht kent een audit- en remuneratiecommissie. De leden hebben aantoonbare ervaring op een van die terreinen, maar zijn gezamenlijk integraal verantwoordelijk.

Door de nieuwe rol van de Raad van Toezicht wordt er nu gewerkt aan een visie op haar rol in de veranderende organisatie.
 

Arbeidsvoorwaarden

De vergoeding voor het lidmaatschap van de Raad van Toezicht van De PIER groep is vastgesteld op € 6.000,- per jaar. 

Procedure

Bij de werving en selectie laat De PIER groep zich bijstaan door het bureau Aardoom & de Jong. Een referentiecheck en diplomacheck maken deel uit van deze procedure. Solliciteren kan via onderstaande solliciteerknop/de website van Aardoom & de Jong.

De selectiegesprekken bij De PIER groep worden op 31 oktober en 2 november 2022 gevoerd. Er volgen gesprekken met een afvaardiging van de OR en een afvaardiging van het MT op 7 en/of 8 november 2022. Het is de intentie van de raad om het Lid van de Raad van Toezicht dit jaar te benoemen. 

Jouw reactie, voorzien van motivatiebrief en CV, zien wij graag zo spoedig mogelijk doch uiterlijk voor 19 oktober 2022 tegemoet.