ratio pixel
Gemeente Weesp

Gemeentesecretaris A.I. - Weesp (Vervuld)

Bedrijfsprofiel

1 mei 2014: reactietermijn is verstreken

Gezocht: Verbindende en daadkrachtige leider met aandacht voor ontwikkeling van mensen, organisatie en processen. Het betreft een functie voor 36 uur op interim basis voor 1,5 à 2 jaar.

Procedure:

  • 15 mei 2014: gesprekken bij de Gemeente Weesp
  • 9 juni 2014: start opdracht

De gemeente Weesp is gelegen in het meest westelijke deel van de Gooi en Vechtstreek. Sinds 1355 heeft Weesp stadsrechten en is sindsdien een zelfstandige gemeente. Momenteel telt de gemeente Weesp ruim 18.000 inwoners. De gunstige ligging aan de Vecht zorgde voor een klimaat van handel en nijverheid. De bierbrouwerijen waren de eerste grotere werkgevers in Weesp. Vanaf de zeventiende eeuw namen de jeneverstokerijen de overhand. Omstreeks 1850 vestigde de cacaofabriek van Van Houten zich in Weesp. Dit heeft Weesp gemaakt tot een stad met een industrieel klimaat. Door de ligging aan de Vecht is Weesp prima te bereiken via het water. De Vecht voert dwars door de stad. Daarnaast is Weesp direct bereikbaar via de snelwegen A1 en A9 en de provinciale wegen. Het NS-station is een belangrijk knooppunt in de noordelijke Randstad. Weesp is gelegen aan de zuidoostzijde van de agglomeratie Amsterdam; geografisch behoort het tot de Vechtstreek.

De bestuurlijke organisatie
De gemeenteraad van Weesp heeft 17 raadsleden. De zetelverdeling is als volgt: Weesper Stadspartij 5 zetels, Groen Links 3 zetels, VVD 2 zetels, CDA 2 zetels, D66 2 zetels, PvdA 2 zetels ,Artikel 50 1 zetel.

Functie omschrijving

De interimfunctie is voor een periode van ± 1,5 jaar. Voor dit interimschap heeft gemeente Weesp bewust gekozen. Naast een interim directeur heeft Weesp ook een waarnemend burgemeester en een interim verandermanager aangetrokken. Naast bestuurlijke onrust in de regio met fusies en vergaande samenwerkingsverbanden heeft Weesp ook eigen grote opgaven, zoals bezuinigingsopgave en een bestuurskrachtmeting in het verschiet (eind 2015). Gemeente Weesp is van mening dat er nu kansen liggen om met een sterk tandem van interim gemeentesecretaris/algemeen directeur en waarnemend burgemeester, ondersteund door een verandermanager, de gemeente goed op de rails te krijgen en goed uit het bestuurskrachtonderzoek te komen.

De directeur werkt nauw samen met de (interim) verandermanager. De verandermanager heeft als voornaamste opdracht om de relatie tussen raad, college en ambtelijke organisatie te verbeteren door o.a. te werken aan de cultuur. Ook zullen zij in gezamenlijkheid een visie ontwikkelen.

De directeur is eindverantwoordelijk voor de totale ambtelijke organisatie, die bestaat uit 135 medewerkers. Hij/zij is voorzitter van het managementoverleg. In de rol van directeur neemt hij zo nodig de beslissingen. De directeur heeft een coachende stijl van leidinggeven, pakt door en is besluitvaardig. Hij/zij draagt zorg voor concern brede onderwerpen en activiteiten en de ontwikkeling van de organisatie. Specifieke aandacht heeft de directeur voor de bedrijfsvoeringstaken. Ook bevordert hij/zij het integraal werken binnen de organisatie en stimuleert hij het doelmatig werken. Van de directeur wordt verwacht dat hij/zij de uitvoering van het college- en coalitieprogramma aanstuurt. Hierbij stuurt hij/zij op resultaat. De basis vormt de door de raad vastgestelde begroting en daarvan afgeleid de vastgestelde afdelingsplannen.

De secretaris
- De directeur maakt als secretaris deel uit van het college en het “driehoeksoverleg” met de burgemeester en de griffier.
- Hij/zij ondersteunt het besluitvormingsproces van het college.
- De secretaris vervult een direct ondersteunende rol voor de burgemeester bij de uitvoering van diens coördinerende en algemene taken.
- De secretaris zorgt voor een goede besluitvorming in het college. Hiertoe worden tijdig (proces) en kwalitatief (inhoudelijk) hoogstaande adviezen aangereikt die na besluitvorming worden uitgevoerd door de ambtelijke organisatie of worden doorgeleid ter besluitvorming in de raad.
- De secretaris adviseert (gevraagd en ongevraagd) het college en neemt besluiten van het college mee terug in de ambtelijke organisatie.
- De secretaris draagt zorg voor de uitvoering van besluiten van het college van burgemeester en wethouders als ook voor de afstemming tussen de ambtelijke organisatie en het college.
- De secretaris vertaalt door de raad en college gewenste beleidsontwikkelingen in opdrachten aan het managementoverleg en de vakafdelingen.
- De secretaris ziet toe op de uitvoering van de door de raad vastgestelde bestuursakkoord en de jaarlijkse begroting.

De WOR-bestuurder
De directeur treedt op als bestuurder in de zin van de Wet op de Ondernemingsraden. Hij/zij heeft een open houding tegenover de ondernemingsraad. Overleg vindt plaats op basis van gelijkwaardigheid met respect voor ieders eigen positie en verantwoordelijkheden. De directeur zorgt voor een open, transparante en tijdige informatievoorziening aan de ondernemingsraad over ontwikkelingen en verzoeken om advies of instemming.

Functie eisen Gemeentesecretaris A.I. - Weesp (Vervuld)

De directeur geeft als eindverantwoordelijke van de organisatie richting, vertrouwen en uiting aan de kernwaarden Daadkracht, Aanspreken en Samenwerken. De directeur is helder over rollen/posities en verantwoordelijkheden en is besluitvaardig, communicatief en verbindend. De directeur werkt nauw samen met de interim verandermanager op o.a. het terrein van het verbeteren van de relatie en vertrouwen tussen raad, college en ambtelijke organisatie.

De directeur heeft een visie op het verder ontwikkelen van de organisatie en is in staat om mensen mee te nemen en hij/zij beschikt over ervaring met organisatieontwikkeling en de implementatie ervan. Hij/zij is een natuurlijk leider die betrouwbaar en energiek is en een voorbeeldrol vervult in het tonen van gewenst gedrag en die zichtbaar en toegankelijk is. Hij/zij kan inspireren om te ontwikkelen en innoveren, duidelijke doelen formuleren en mensen daarin coachen. De directeur beschikt over ruime ervaring in het politiek-bestuurlijke domein en met het adviseren van bestuurders. Hij/zij heeft een sterk ontwikkelde politiek-bestuurlijke en maatschappelijke sensitiviteit. Hij/zij heeft een aantoonbaar academisch werk- en denkniveau.