ratio pixel
ROC Leiden

Concerncontroller - ROC Leiden (Vervuld)

Bedrijfsprofiel

Organisatie
ROC Leiden verzorgt middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en volwassenenonderwijs (educatie) voor meer dan 9000 studenten uit Leiden en omgeving. De ruim 700 medewerkers werken primair vanuit twee hoofdlocaties in de stad: ROC Leiden Lammenschans en ROC Leiden Centraal Station.

ROC Leiden staat als leer- en werkomgeving midden in de samenleving. De school is geen educatief eiland, maar een bruisend centrum voor binnen en buitenschoolse activiteiten die het leren bevorderen. Uitgangspunt is dat ROC Leiden studenten en medewerkers optimaal ondersteunt bij het waarmaken van hun persoonlijke ambitie.

Om dit doel te bereiken werkt ROC Leiden volgens 'Het Leids Onderwijs Model', een unieke eigen aanpak, waarbij de beroepscontext een belangrijke rol speelt. Deze beroepscontext wordt vormgegeven sámen met bedrijven en instellingen in de regio. Zo geeft ROC Leiden invulling aan haar visie op hedendaags onderwijs. In haar dagelijks handelen staan de begrippen vertrouwen, verantwoordelijkheid en betrokkenheid centraal. Deze kernwaarden waardeert en herkent ROC Leiden in haar medewerkers.
ROC Leiden wordt bestuurd door een tweehoofdig College van Bestuur (CvB). Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk maar hebben onderling een aantal aandachtsgebieden verdeeld. Het CvB is continu bezig met het verder professionaliseren en verbeteren van ROC Leiden. Een belangrijke stap hierin is het vormgeven van de rol van Concerncontroller binnen de organisatie. De Concerncontroller wordt rechtstreeks aangestuurd door het CvB en heeft als primaire aandachtsgebieden:
- Toezichthoudende rol op de financiën / schatbewaarder
- (Onderwijs)kwaliteit
- Proces- en informatiemanagement 
- Risicobeheersing

Visie op Concerncontrol ROC Leiden
De Concerncontroller moet waarde toevoegen aan de organisatie, vanuit een onafhankelijke rol toetsend waarin hij/zij toeziet op de mate van ‘in control zijn’ van ROC Leiden. De concerncontroller stelt zaken op basis van beleidskaders vast. Hij/zij analyseert, concludeert en stelt aanbevelingen op.

Waarde toevoegen aan de organisatie betekent voor het CvB dat de Concerncontroller onder andere het Leids Onderwijs Model moet helpen te versterken. De activiteiten welke de Concerncontroller gaat ontplooien vanuit de bovengenoemde primaire aandachtsgebieden moeten ruimte geven én kaders stellen aan de pijlers onder het Leids Onderwijs Model: maatwerk, samen leren, werkplekleren en beroepsgericht opleiden. Verwacht wordt dat de Concerncontroller mee kan denken in de strategisch ontwikkeling van ROC Leiden en zich kan verplaatsen in onderwijskundige ontwikkelingen (ruimte geven). Anderzijds is hij/zij verantwoordelijk voor het onafhankelijk toetsen van de organisatie of voldaan wordt aan geldende wet- en regelgeving in de breedte van de bedrijfsvoering (kaders stellen). Deze dualistische inslag onderstreept dat weloverwogen gekozen wordt voor het type Concerncontroller.

Plaats in de organisatie
De Concerncontroller wordt rechtstreeks aangestuurd door het CvB en krijgt een positie binnen het Management Team van ROC Leiden. In operationele zin zal de Directeur Diensten nauwe afstemming onderhouden met de Concerncontroller daar waar het gaat om de strategische / tactische ontwikkelingen binnen het ROC. De Concerncontroller onderhoudt binnen de diensten in het bijzonder nauwe relaties met de Manager A&A. Deze manager is in operationeel/tactische zin verantwoordelijk voor o.a. het financieel beleid binnen ROC Leiden.

Gezien de onafhankelijke positie van de concerncontroller wordt voorzien in een relatie met de raad van toezicht. Op basis van een door het college van bestuur vastgesteld ‘controlplan’ informeert hij/zij twee keer per jaar in een reguliere vergadering de raad van toezicht over de resultaten.

De concerncontroller heeft naast de onafhankelijk toetsende rol een belangrijke adviesrol (gevraagd en ongevraagd) binnen de organisatie. Hij/zij dient toe te zien op de integrale werkwijze binnen het ROC, passend binnen de daarvoor gestelde kaders. Vanuit Concerncontrol worden de uitgangspunten en richtlijnen vastgesteld (richten), van de overige managers wordt verwacht dat zij hier invulling en opvolging aan geven onder verantwoordelijkheid van de Directeur Centrale Diensten (inrichten en verrichten) en daar waar het onderwijs betreft de directeur Onderwijs.

Figuur 2: Organogram Centrale Diensten in samenhang met Concerncontrol

Functie omschrijving

Het profiel van de Concerncontroller kan getypeerd worden op grond van onderstaande figuur (spinnenweb). Op de uithoeken staan uiteenlopende accenten welke gegeven kunnen worden aan de controlfunctie waarbij de onderkant van het figuur de klassieke controlbenadering duidt. Vernieuwende accenten van de controlfunctie komen tot uitdrukking aan de linkerkant van het model op de gedrags- en cultuurkant van de organisatie en rechts op organisatieontwikkeling.

Figuur 1: Spinnenweb functieprofiel van de controller

De verschillende typeringen worden kort toegelicht:
1. De responsive controller: Signaleert strategische kansen en risico’s voor de instelling.
Neemt richting het management van de organisatie een proactieve en oplossingsgerichte houding aan.
2. De manager business intelligence: Vertaalt data naar stuurinformatie ter ondersteuning van de business en de strategie gericht op een betere performance. Relevantie en toegevoegde waarde zijn in dit verband sleutelbegrippen.
3. De strategisch partner: Brengt de externe omgeving in kaart en maakt een inschatting van kansen en risico’s die impact hebben op de huidige strategie. Relevantie en toegevoegde waarde zijn ook hier sleutelbegrippen.
4. De businesscontroller: Stuurt met het management mee in de uitvoering van het primaire proces. De focus ligt op business support en waarde creatie. Wordt over het algemeen erg goed gewaardeerd door het management.
5. De financial controller: Is in feite het archetype van de hele beroepsgroep. Houdt zich bezig met traditionele kerntaken op het gebied van planning & control en interne en externe (financiële) verslaglegging.
6. De risicocontroller: Houdt zich bezig met governance, risk management en compliance.
Verschaft de leiding van de organisatie assurance op deze terreinen.
7. De behavioural controller: Bevordert de effectiviteit door een actieve bijdrage aan een integer functioneren van de organisatie in gedrag en cultuur. Is gericht op soft controls, gedragsethiek en de tone at the top.
8. De duurzaamheidscontroller: Is in the lead voor corporate social responsibility. Neemt een
actieve rol in triple-P reporting: Profit, People, Planet. Past ogenschijnlijk naadloos in het populaire duurzaamheidsdenken.

Functie eisen Concerncontroller - ROC Leiden (Vervuld)

Vakinhoudelijke competenties:
De kandidaat beschikt tenminste over de volgende vakinhoudelijke competenties e/o ervaring:
- Afgeronde academische opleiding (bijvoorbeeld bedrijfseconomie, econometrie) of RA 
- Ervaring met complexe bekostigingssystematieken 
- Gedegen kennis van planning en control en governance vraagstukken 
- Kennis van de ontwikkelingen binnen het onderwijs 
- Ervaring met verandermanagement

Gedragscompetenties:
De kandidaat beschikt tenminste over de volgende gedragscompetenties: 
- Goed in staat tot samenwerken, netwerken en verbinden 
- Beschikt over de vaardigheden om concern control binnen de gehele organisatie stevig en herkenbaar te positioneren 
- Is toegankelijk, vakkundig en heeft een ondernemende instelling 
- Beschikt over organisatiesensitiviteit 
- Is nadrukkelijk politiek-bestuurlijk sensitief en is in staat zich voort te bewegen in een grote complexe organisatie 
- Beschikt over uitstekende analytische vaardigheden en adviesvaardigheden op directie- en bestuursniveau

Arbeidsvoorwaarden

ROC Leiden biedt in beginsel een arbeidsvoorwaardenpakket conform schaal 14 CAO Beroepsonderwijs aan afhankelijk van ervaring en geschiktheid. De Concerncontroller wordt in eerste instantie benoemd voor de periode van 2 jaar.