Zelfevaluatie doorbreekt de macht der gewoonte
De zelfevaluatie is een effectief middel om de macht der gewoonte te doorbreken in een Raad van Toezicht. Het stelt Raden in staat om te reflecteren op hun functioneren, sterkte en zwakke punten te identificeren en samen te werken aan verbeteringen. Een goede zelfevaluatie biedt niet alleen inzichten in de effectiviteit van de Raad, maar ook in hoe goed zij haar taken vervult ten behoeve van de organisatie waarop zij toezicht houdt. Het komt de discussie in de Raad ten goede wanneer toezichthouders een gezamenlijk begrip ontwikkelen van de uitdagingen en kansen die voor hen liggen.
ADJ’s vernieuwde aanbod
Onze enquêtes zijn gebaseerd op ‘de zes i’s voor reflectief toezicht’: Inrichting, Inhoud, Interactie, Individu, Impact en Incidentrespons. Voor elke i hebben we specifieke vragen samengesteld, die Raden helpen om dieper in te gaan op hun functioneren en de dynamiek binnen de groep. Op basis van het voorgesprek met de voorzitter van de Raad kiezen we enkele van onderstaande bouwstenen voor de enquête:
1. Inrichting: Hoe is de raad samengesteld en hoe zijn de verantwoordelijkheden verdeeld?
2. Inhoud: Zijn de onderwerpen die besproken worden relevant en van voldoende diepgang?
3. Interacties: Hoe verloopt de communicatie binnen de raad en met andere belanghebbenden?
4. Individu: Wat is de rol en bijdrage van elk lid, en hoe ontwikkelt elk individu zich?
5 Impact: Hoe kan de Raad bijdragen aan de strategische doelen?
6 Incidentrespons: Hoe gaat de raad om met onverwachte situaties en crises?
Variant teamanalyse
De zelfevaluatie is ook in te zetten met tools, die nog meer inzicht geven in de ontwikkelbaarheid van competenties. Dit kan variëren van 360 graden feedback, met als doel de toezichthouders onderling inzicht te verschaffen in de vraag hoe hun persoonlijk functioneren wordt ervaren door collega-RvT-leden en de bestuurder, tot het maken van een teamanalyse, waarbij we persoonlijke drijfveren van de toezichthouders in kaart brengen met behulp van de Talenten en Motivatie Analyse (TMA). Na de terugkoppeling van individuele TMA-resultaten in een persoonlijk gesprek, stellen we een TMA-Teamanalyse op van de gehele raad. Daarmee ontstaat een beeld van de collectieve en individuele sterktes en aandachtspunten en kunnen we in gesprek over de vraag hoe leden (meer) complementair aan elkaar kunnen zijn.
Begeleiding is maatwerk
Onze analyse vormt altijd de basis voor het gesprek in de Raad van Toezicht, waarin wij de belangrijkste bevindingen met je bespreken en wij bovenal het gesprek in jouw Raad faciliteren. Onze aanpak is gericht op groei en ontwikkeling, niet op beoordeling. Na de zelfevaluatie ontvang je binnen een week een verslag met kernthema’s, waardevolle inzichten, concrete afspraken en agendapunten voor de komende periode. Dit kan dienen als kompas voor het toezicht in de (nabije) toekomst.
Kortom, met onze werkwijze voor begeleide zelfevaluaties bieden wij Raden van Toezicht mogelijkheden om de zelfevaluatie nu eens nét anders aan te vliegen dan voorgaande jaren.
Wil je met ons sparren over de begeleiding van jullie Raad van Toezicht? Neem contact op met Dirk Tippe via dirk@adj.nl.
Dirk Tippe
Adviseur
November 2024