Innoveren kun je leren

Het ontwikkeltraject Groeiversneller besteedt veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Dat is de kern van het traject. Op basis van kwalitatief onderzoek onder bestuurders in de publieke sector hebben we ook enkele meer inhoudelijke onderwerpen aan het programma toegevoegd. Zo besteden we met de deelnemers onder meer tijd aan strategie, klantgerichtheid en innovatie.

Dat laatste is een lastig onderwerp. Innovatie kent veel facetten en je kunt er vanuit allerlei invalshoeken naar kijken. De praktijk leert ook dat mensen er graag uitgebreid (theoretisch) over praten… In ‘Groeiversneller’ doen we het anders, we maken innovatie praktisch en gaan er concreet mee aan de slag.

Stap-voor-stap-methodiek ‘Innovation consultancy’
De deelnemers maken kennis met een handzame methodiek waarmee je stapsgewijs een case ontrafelt en de kern van het probleem uitgebreid verkent. De methodiek ondersteunt daarbij met een reeks hulpvragen. Vervolgens herdefinieer je het probleem en brainstorm je met je collega’s over mogelijke oplossingen. Om deze daarna systematisch en kritisch tegen het licht te houden, voor- en nadelen af te wegen en uiteindelijk de meest passende oplossingsrichting te kiezen.

Een eerste uitdieping van de gekozen oplossing – hoe ga je deze oplossing implementeren? – is de laatste stap (stap 8) van de methodiek. Dit resulteert in een mooi startpunt om daadwerkelijk met de geselecteerde innovatie aan de slag te gaan in de praktijk.

Omdat Groeiversneller is gebaseerd op het concept van ‘action learning’, werken we ook tijdens de Innovation consultancy-sessies met cases uit de praktijk van de deelnemers. Belangrijke vraag bij de selectie van een case is: ligt jouw bestuurder wakker van deze case? Of: lukt het jouw MT niet een oplossing voor deze case te bedenken? Zo verzekeren we ons ervan dat we tijdens het traject altijd werken met high priority cases.

Slimme en innovatieve oplossingen voor hoofdpijndossiers uit de praktijk

Als trainer heb ik al tientallen malen workshops Innovation Consultancy gefaciliteerd. Keer op keer sta ik versteld van de slimme en innovatieve oplossingen waarmee een willekeurig samengestelde groep deelnemers op de proppen weet te komen tijdens eens sessie van drie uur.

Dit onderdeel van Groeiversneller wordt hoog gewaardeerd. Niet alleen de organisatie die met de case worstelt, krijgt een goed doordachte oplossing aangereikt (inclusief een eerste uitwerking voor de implementatie), de deelnemers van Groeiversneller nemen deze methodiek ook mee terug naar hun eigen organisatie. Zo kunnen zij innovatie voortaan methodisch aanpakken met hun eigen teams en projectgroepen.

Rene Leermakers
Senior Consultant
Januari 2022