In onze kracht door krapte op de arbeidsmarkt

Over het algemeen zijn Werving & Selectiebureau’s erg gericht op opdrachten en opdrachtgevers. Er valt uiteraard genoeg te zeggen voor klantgerichtheid, vooruitkijkend verwachten wij dat het kandidaatsperspectief in groeiende mate zal bijdragen aan het succes in onze sector. Met onder meer de toenemende vergrijzing in Nederland zal de krapte op de arbeidsmarkt namelijk eerder toenemen dan afnemen. 

Meer dan beleefd en betrouwbaar 

Hoewel er minder positieve oorzaken aan deze ontwikkeling kleven, zorgt dit er voor dat wij bij ADJ nog meer in onze kracht komen te staan. Vanaf onze oprichting in 2010 hebben wij aandacht voor kandidaten zeer hoog in ons vaandel staan. Vanuit oprechte motieven doen we er alles aan om hen zorgvuldig en empathisch van dienst te zijn. Als maatstaf hiervoor hanteren wij het antwoord op de vraag: hoe zouden wij zelf benaderd en bediend willen worden in deze situatie? 

Goed met kandidaten omgaan gaat wat ons betreft nog veel verder dan het nakomen van afspraken en tijdige en beleefde communicatie. Wij willen ook een adviseur en sparringpartner voor hen zijn en dus niet alleen kijken naar de plaatsing die mogelijk in het vooruitzicht ligt. Elkaar verder helpen betekent dan soms dat je een kandidaat -ondanks geschiktheid- afraadt om voor de functie in kwestie te gaan.  

Open over overstappen 

We voeren tevens met grote regelmaat open gesprekken met kandidaten waarin we sparren, adviseren en inspireren richting de kansen en mogelijkheden voor een maatschappelijke vervolgstap in hun carrière. Daarbij kijken we bewust breder dan enkel de relaties die wij hebben en de opdrachtgevers waar wij voor werken. We vinden het dan ook geen enkel probleem als de kandidaat via een concurrent bemiddeld wordt, en dat is zeker niet vanzelfsprekend in onze sector.  

Daarnaast nemen we nog een beweging waar die een rol zal spelen in de ontwikkeling die aandacht voor kandidaten nog bepalender zal maken. Traditioneel maakten veel kandidaten die in de maatschappelijke sector wilden werken die stap vaak later in hun loopbaan. Nu merken we dat zij niet alleen eerder, maar ook om andere redenen voor een baan in dit domein kiezen. Zij kiezen echt veel bewuster en inhoudelijker gemotiveerd voor een overstap naar de maatschappelijke sector.  

 

Gespecialiseerd in duurzame plaatsingen 

Juist omdat we de belangen van onze kandidaten veel grondiger overwegen dan veel van onze concurrenten zijn we zeer bedreven in het werven en selecteren van kandidaten die de overstap maken naar een maatschappelijke organisatie. Wij kunnen hen uitstekend voorbereiden op de uitdagingen die met hun overstap gepaard gaan. Omdat we exclusief voor de maatschappelijke sector werken kennen we de cultuur en mores in deze sector als geen ander. Daarom kunnen we ook kandidaten die al in deze sector werken deskundig bijstaan om hun volgende stap beter geïnformeerd en duurzamer te maken.  

Een duurzame plaatsing is in ieders belang, zeker in dat van onze opdrachtgevers. Een extra inspanning kan hierbij een waardevol verschil maken. Om deze reden leveren we eveneens diensten die de kansen op een duurzame plaatsing maximaliseren, zoals verschillende assessments en de Talenten- en Motivatie Analyse (TMA). De TMA is zelfs standaard onderdeel van onze werving- en selectieprocedures. Zo krijgen kandidaten en opdrachtgevers handvatten om vanaf de start van het dienstverband met elkaar in gesprek te gaan over ontwikkelkansen en het te benutten potentieel. Ook helpen we nieuwe toezichthouders en bestuurders met onze ontwikkelprogramma’s beter en verder in hun rol te groeien. 

Kwaliteit door meer te zien 

Kortom, wij zijn ervan overtuigd dat we onze opdrachtgevers -nu en in de toekomst- uitstekend van dienst kunnen blijven zijn. De huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zorgen er immers voor dat het succes van onze diensten aan opdrachtgevers meer en meer zal afhangen van wat wij al sinds 2010 vol overtuiging in praktijk brengen. Door het perspectief van onze kandidaten zorgvuldig te overwegen zien we daadwerkelijk meer. In ieder geval meer dan enkel een snelle plaatsing die in het vooruitzicht ligt. 

Maarten Aardoom & Jerry Allon
Juni 2024