ADJ Talk Zwolle: noaberschap in het publiek domein

Op 17 oktober as. organiseren we weer een interessante ADJ Talk, deze keer in het Academiehuis in de Grote Kerk Zwolle. Deze ADJ Talk heeft als thema: ‘Noaberschap in het publiek domein; samenwerken aan vitale kernen en gezonde wijken.’

Noaberschap staat voor een unieke sociale verhouding die we koesteren in het oosten van het land. Het betekent: naar elkaar omzien, de helpende hand toesteken, een schouder bieden, elkaar met raad en daad bijstaan. Tijdens onze ADJ Talk vragen we ons hardop af: hoe werkt noaberschap door in organisaties met een maatschappelijke opdracht? Helpt een welzijnsorganisatie de plaatselijke basisschool? Hoe kan een woningcorporatie er zijn voor een inloophuis voor dak- en thuislozen?

🗓 Datum: 17 oktober 2024
🕓 Tijd: 16:00 – 18:00 uur, met borrel na afloop
📍 Locatie: Academiehuis Grote Kerk, Grote Markt 18 Zwolle

Wil je deze ADJ Talk bijwonen en meepraten over dit thema? Meld je dan via deze link.

Sprekers

Alie Weerman

Alie Weerman is lector GGZ en Samenleving aan Hogeschool Windesheim en heeft een bijzondere focus op het bevorderen van ervaringsdeskundigheid binnen de zorg. Ze heeft een stevige achtergrond in zowel psychologie als ervaringsdeskundigheid, en promoveerde in 2016 cum laude op onderzoek naar de rol van ervaringsdeskundige zorg- en dienstverleners. Weerman is een (pionier en) prominente voorvechtster voor de inzet en erkenning van deze vorm van kennis binnen de GGZ, waar professionals hun eigen ervaringen met bijvoorbeeld verslaving of psychische kwetsbaarheid inzetten om anderen te helpen.

Onder haar leiding richt het lectoraat zich op participatief actieonderzoek waarbij verschillende vormen van kennis, waaronder wetenschappelijke en ervaringskennis, samenkomen om complexe problemen aan te pakken zoals verslaving en psychiatrische vraagstukken. Dit onderzoek stimuleert niet alleen hulpverleners, maar ook studenten met kwetsbaarheden om hun ervaring te gebruiken in hun professionele werk. Weerman heeft ook bijgedragen aan de ontwikkeling van de leerlijn ervaringsdeskundigheid binnen de opleiding Social Work en werkt samen met andere onderzoekers om deze kennis te integreren in de samenleving.

Marleen Sanderse

Marleen Sanderse is sinds 18 september 2020 de burgemeester van Hattem. In deze rol is ze onder meer verantwoordelijk voor kunst en cultuur, handhaving, openbare orde, veiligheid, en regionale samenwerking in Hattem. Ze is lid van het CDA en heeft een indrukwekkende loopbaan achter de rug in verschillende (bestuurlijke) rollen. Voordat ze burgemeester werd, was Sanderse onder andere wethouder in Naarden en Gooise Meren, en Statenlid in de provincie Noord-Holland. Daarnaast heeft ze ook in diverse functies voor de gemeente Almere gewerkt, waaronder als wijkcoach en afdelingsmanager stedelijk beleid.

Sanderse is tevens duotrekker van het programma Vitale Kernen en Gezonde Buurten Regio Zwolle. Ze maakt zich ook sterk voor een groeiende politieke participatie van mensen met een beperking. In 2008 was Sanderse onderdeel van het Nederlandse roeiteam op de Paralympische Spelen in Peking.

Anjo Simonse

Anjo Simonse is sinds april 2024 wethouder in de gemeente Elburg. Hij is lid van de ChristenUnie en heeft een brede achtergrond in zowel de politiek als de kerkelijke gemeenschap. Voor hij wethouder in Elburg werd was Simonse raadslid en (later) wethouder in de gemeente Noordoostpolder. Hij werkte ook als directiesecretaris en regioverbinder in de gemeente Urk.

De in 1972 in Swifterbant geboren Simonse groeide op een groot gezin en heeft een sterke christelijke overtuiging. Hij is zeer actief in de armoedebestrijding en zoekt gedreven naar verbinding met kwetsbare groepen, onder meer vanuit zijn rol als ambassadeur van de organisatie Compassion. Simonse staat verder bekend om zijn grote hart voor de jeugd; hij ziet het als een belangrijke taak om jongeren actief bij de samenleving te betrekken.

Fleur Imming

Fleur Imming is sinds september 2020 directeur-bestuurder van Uwoon, een woningcorporatie met 9000 woningen  in de regio Noord-Veluwe. Voor haar aanstelling bij Uwoon was Imming directeur bij de vereniging Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ Nederland). Ze heeft ook bestuurlijke ervaring als wethouder in Amersfoort. Als wethouder in deze gemeente had Imming wonen, zorg en welzijn en wijken in haar portefeuille, waar ze aandacht gaf aan onderwerpen als armoedebestrijding, jeugdzorg en de ondersteuning van kwetsbare mensen in de samenleving.

Ook in functie van Uwoon staat Imming voor ondersteuning van kwetsbare groepen, bijvoorbeeld door te sturen op het verbeteren van de toegankelijkheid van betaalbare woningen. Opvallend in haar beleid is dat de huurprijs wordt afgestemd op iemands financiële situatie in plaats van enkel de kwaliteit van de woning, het zogenaamde tweehurenbeleid.

Meer weten? Neem contact met ons op via info@adj.nl. Graag tot dan! 

 

Juli 2024